Politikken

Sortland Arbeiderparti

Program 2023-2027

Sortland Arbeiderparti vedtok i januar 2023 nytt program for perioden 2023-2027.

Sortland Arbeiderpartis visjon er et samfunn med like muligheter for alle – uavhengig av sosial bakgrunn, alder, kjønn, etnisk bakgrunn og seksuell legning.  Vi vil skape et tolerant og mangfoldig samfunn som har en åpen port mot verden og som engasjerer seg utenfor eget lokalsamfunn.  De lokale og praktiske sakene som kommunepolitikken dreier seg om, henger nøye sammen med de store spørsmålene som folk sliter med over hele verden. Vi sier et klart nei til konkurranseutsetting av de grunnleggende velferdstjenestene som skole og eldreomsorg, og vi sier et klart ja til å bygge ut velferden gjennom å bedre skolen, omsorgen og kulturtilbudet gjennom offentlig sektor.  Nærings- og arbeidslivet har krav på forutsigbare kommunale rammebetingelser, rask og effektiv tilrettelegging og service med god kvalitet.

ARBEIDERPARTIETS POLITIKK I SORTLAND BYGGER PÅ FEM HOVEDMÅL: 

  1. Et fremtidsrettet og klimavennlig Sortland
  2. En god oppvekst for alle
  3.  Helse og omsorg
  4. Raust og inkluderende lokalsamfunn
  5. Næring og infrastruktur
Vårt partiprogram er ambisiøst på vegne av oss selv, men ikke minst på vegne av Sortlandssamfunnet. Evnen til å gjennomføre våre mål er avhengig av en god og solid kommuneøkonomi

Et fremtidsrettet og klimavennlig Sortland

For Sortland Arbeiderparti er klima og miljø grunnlaget for politikken vår. Vi vil ha en rettferdig og bærekraftig klimapolitikk som kutter utslipp, men også legge til rette for arbeidsplasser. For fremtidens generasjoner må vi både bremse klimaendringene og legge til rette for at våre etterkommere kan leve gode liv. Dette arbeidet vil kreve tid, innsats og kompetanse, og det er avgjørende for at vi oppfyller vår del av kontrakten med kommende generasjoner.

Sortland Arbeiderparti mener at fornybare energikilder kan ta oss trygt inn i fremtiden. Oppgradering og vedlikehold av vannkraftverk samt satsning på fornybar energi vil bidra til flere muligheter til å kutte utslipp i kommunen.

Vi skal arbeide for at Vesterålskraft fortsatt skal være lokalt eid. Det mener vi er viktig slik at selskapet fortsatt kan komme lokalsamfunnet til gode i form av arbeidsplasser og styring på viktig infrastruktur.

Miljøfyrtårnsertifisering av Sortland kommune er et steg i riktig retning. Det vil bidra til at kommunen får klare retningslinjer og verktøy for å jobbe målrettet med forbedringsarbeid på miljø og klima.

Sortland Arbeiderparti vil sørge for at bruk av engangsemballasje som plastikk og papp i kommunen begrenses. Kantiner og kafeer i offentlige bygg må jobbe for å benytte seg mindre av slik emballasje.

Barn og unge, og eldre etterspørrer kollektivtilbud for å kunne delta i samfunnet. Det er behov for å utvide kollektivtilbudet fra bygdene og inn mot sentrum. Det må søkes samarbeid med Nordland fylkeskommune for å finne mulighet for et tilrettelagt tilbud. Et slikt tilbud vil redusere bilkjøring, og i tillegg legge mer til rette for å kunne bo i bygda.

I 2016 gikk Ketil Paulsen av med pensjon etter å ha holdt Sortland sentrum rent i 30 år. Siden den gang har ikke kommunen ansatt en erstatter. Dette har resultert i et sentrum med mye søppel som ikke er Sortland verdig. Vi ønsker derfor å finne en løsning, der noen kan fortsette det viktige arbeidet etter Ketil Paulsen.

Sortland Arbeiderparti vil: 

  • at alternative energikilder skal tas i bruk
  • oppgradere og vedlikeholde vannkraftverk og legge til rette for alternative energikilder
  • jobbe for at Sortland kommune blir miljøfyrtårnsertifisert
  • redusere bruk av engangsemballasje i kantiner og kafeer i alle offentlige bygg
  • innføre kildesortering i alle offentlige bygg.
  • arbeide for en løsning for å holde Sortland sentrum rent
  • kommunens energi- og klimaplan skal revideres og ha en viktig rolle i kommunens planverk
  • jobbe for videre lokalt eie i Vesterålskraft
  • arbeide for at Statnett utvider nettkapasiteten fra 132kV til 420 kV, slik at vår region har samme mulighet som resten av landet
  • arbeides aktivt for tilstrekkelig kraftforsyning, som vil være avgjørende for videre utvikling i regionen
  • forby kryptoutvinning i Sortland
  • at alle kommunens personbiler skal være elektrifiserte
  • jobbe for et bedre kollektivtilbud i nært samarbeid med Nordland fylkeskommune

En god oppvekst for alle

En god oppvekst varer hele livet. Sortland skal være en god kommune å vokse opp i.  Vi må lytte til og lære av barn og unges stemmer slik at de skal trives, få lyst til å bli her og komme tilbake etter endt utdanning. Sortland Arbeiderparti har som mål at alle barn skal vokse opp i trygghet, uansett hvem de er, hvor de kommer fra, og hvordan familiene deres er satt sammen. Det skal være høy kvalitet på de tilbudene og tjenestene som er rettet mot barn, unge og deres familier.

For de minste betyr det at barna skal ha rett til barnehageplass når de fyller ett år.  Et trygt barnehagetilbud betyr at barn kan oppleve lek, sosialisering og mestring med jevnaldrende. Barnehagen skal være et trygt og tilrettelagt tilbud som utvikler barnas iboende nysgjerrighet og utforskertrang. Barnehagen skal være et trygt og godt sted å ta sine første skritt. Gjennom lek og utforsking utvikler barna ferdigheter de tar med seg videre i livet, innenfor trygge og gode rammer. Vi vil at foreldre skal være sikre på at pengene de betaler går til å gjøre barnehagen enda bedre for barna og for de ansatte. Derfor ønsker vi ikke flere kommersielle barnehager i kommunen, men heller bygge ut det offentlige tilbudet i perioden som kommer.

Vi vet at en god start på skolegangen har stor betydning for barn og unges videre mulighet for læring, utvikling og helse. Vi vil prioritere en god fellesskole der alle skal kunne utvikle sine evner på en best mulig måte uavhengig av foresattes ressurser. Fellesskolen gir alle barn en felles referanseramme og virker sosialt utjevnende. Den samlede oppvekstpolitikken med tidlig innsats rettet mot familier og barn vil være avgjørende for å oppnå vårt mål om like muligheter til alle. Barn og unge skal ha et godt og trygt skolemiljø, det er et felles ansvar. Ingen skal være redde for å oppleve mobbing, verken på skoleveien, i friminuttene eller i timen.

Alle barnehager og skoler i Sortland skal være helsefremmende, og fysisk aktivitet og friluftsliv skal være en naturlig del av hverdagen for barn og unge.

Barn og ungdom skal bli hørt og delta i beslutninger som angår deres oppvekstsvilkår og framtid. Barn og ungdom skal få større påvirkningskraft gjennom et sterkere elevdemokrati og et tettere samarbeid med ungdomsrådet, de folkevalgte og de unges egne organisasjoner. Vi vil at Sortland kommune skal øke arbeidet for å styrke og synliggjøre samisk språk og kultur.

Sortland Arbeiderparti vil:

  • sørge for gode overganger mellom barnehage, barneskole, ungdomsskole og videregående skole
  • øke innsatsen mot mobbing i skolen
  • opprettholde en god skolehelsetjeneste og opprettholde stilling som helsesykepleier ved Sortland videregående skole
  • arbeide for ny offentlig barnehage i sentrum
  • forebygge bredt, deriblant gi tilbud om kurs til foreldre (barn og unge)
  • gi tilbud til småbarnsforeldre på helsestasjonen
  • skape en åpen og tilgjengelig helsestasjon for ungdom
  • at svømme- og idrettshall skal ha lørdags- og sommeråpent

Helse- og omsorg

God helse skapes der folk lever, bor og arbeider. Vårt mål med helse- og omsorgstjenestene er at alle skal få den hjelp de trenger når de trenger det. Det er flere områder som til sammen kan føre til god helse hos innbyggerne. Samtidig er det viktig at det offentlige kan levere gode tjenester både for å forebygge, for å reparere når vi trenger det, og for å se hele mennesket. Det er forskjellige behov i menneskets faser i livet, og det er viktig at det fins et apparat klar for å møte dette.   

Sortland Arbeiderparti vil: 

  • arbeide for at alle skal ha et fastlegetilbud

Forebygging og helsearbeid

Forebyggende helsearbeid vil fremme god helse. Sortland Arbeiderparti mener at forebygging av fysisk og psykisk helse er viktig. De første leveårene er svært viktig, og foreldre/barn-dynamikken må ivaretas på en god måte. Sortland Arbeiderparti vil satse på mulighet for foreldrekurs, og sikre ressurser til helsestasjonen slik foreldre og barn får god oppfølging.

Antall unge uføre i landet, i Nordland og i Sortland er svært høyt. Det har vi ikke råd til. Vi må arbeide for at flere ungdommer velger å ta utdanning og ønsker å være i arbeid. Sosiale møteplasser er svært viktige, og skal være tilgjengelige for alle. Sortland Arbeiderparti vil sørge for at slike møteplasser skal være et lavterskeltilbud.  I påvente av ny hall vil Sortland Arbeiderparti ha utvidet tilbud i eksisterende svømme- og idrettshaller med lørdagsåpent og åpent sommertilbud. Samarbeid mellom skole- helse og kulturfabrikken skal videreutvikles.

Et godt folkehelsearbeid er helsefremmende og kan motvirke fremvekst av kroniske sykdommer. Sortland Arbeiderparti vil ha fokus på folkehelsekoordinators rolle i forhold til å aktivisere alle aldersgrupper. Systematisk og kunnskapsbasert folkehelsearbeid må ligge til grunn og være forankret i alle kommunens sektorer.

Psykisk helsetilbud

Mange mennesker vil gjennom livet oppleve å bli rammet av kriser, og psykisk uhelse er et betydelig folkehelseproblem. Økt kunnskap og åpenhet om psykisk helse er viktig.

Sortland Arbeiderparti vil jobbe for at alle som har behov for hjelp på ulike nivå, når det gjelder psykisk helse, skal få dette. Dette kan gjøres ved å ha økt fokus på et godt skolemiljø.

Sortland Arbeiderparti vil fortsatt ha fokus på at kommunepsykologen skal være kjent, og til best mulig hjelp for kommunens innbyggere. Kvalitet i rus og psykiatritjenesten til kommunen skal blant annet sikres ved at brukerne får mulighet til koordinerte tjenester. Individuell plan skal på plass i de tilfeller der dette er behøvelig.

Når det gjelder arbeidet med helse og rus så vil Sortland Arbeiderparti fortsatt satse på SLT koordinator (samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak) som skal sikre koordinering mellom kommunens tjenester og godt samarbeid med politiet.  Ungdoms-LOS (tilrettelegging for at barn og unge gis mulighet til mestring) er også et godt tiltak som vi vil prioritere, dersom evaluering tilsier det.  Sortland Arbeiderparti vil påse at det skal jobbes tverrsektorielt i Sortland kommune med arbeidet barn og unge, rus og psykiatri.

Sortland Arbeiderparti vil: 

  • fortsatt satse på ungdomsarbeidere på Kulturfabrikken
  • satse på helsesykepleier i skolen
  • fortsatt satse på SLT koordinator og Ungdoms-LOS
  • sørge for at sommerskole for barn opprettholdes som et fast tilbud
  • satse på basal forebygging blant barn og unge, spesielt innenfor fysisk og psykisk helse

Helse og eldre.

Det er viktig å sikre alle en god alderdom, men eldre er ulike, og alderdommen har ulike faser. Sortland Arbeiderparti ser på eldre som en ressurs. Folk lever stadig lengre og er friskere lengre. Dette gjør at folk også i høy alder har mye å bidra med både i arbeidslivet og frivilligheten.

Eldre som har behov for hjelp fra Sortland kommune skal få dette. Det skal være nok institusjonsplasser og andre boformer med heldøgns bemanning.  Vi må derfor sikre at det nye sykehjemmet for personer med demens ferdigstilles snarest.

Dagtilbudet som Sortland kommune tilbyr, er et svært viktig tiltak.  Dette bidrar til at flere kan bo hjemme lenger og er en viktig møteplass.   

Sortland Arbeiderparti vil 

  • fortsatt sikre finansiering til det frivillige arbeidet som gjøres for og av eldre
  • spesielt ivareta tilbudet til de mest sårbare gruppene av eldre
  • bidra til å utvide dagtilbudet i forbindelse med nytt sykehjem
  • sørge for at dagtilbudet fortsatt er sommeråpent.
  • sørge for institusjonsplasser og øvrig omsorgstilbud for eldre er i samsvar med behovene

Rekruttering, bemanning og anstendige lønns- og arbeidsvilkår

Hele landet står overfor en rekrutteringsutfordring. Dette gjelder innenfor flere yrkesområder som blant annet lege, sykepleier, lærer, ingeniører, fagarbeidere. Det må gjøres flere tiltak for å skaffe og beholde kompetent personale til kommunen.  Hele faste stillinger er viktig faktor for rekruttering. Fra 1. januar 2023 er Arbeidsmiljøloven endret, og retten til heltid er styrket. Arbeidstakere skal som hovedregel ansettes på heltid. Før arbeidsgiver fatter beslutning om ansettelse på deltid skal det dokumenteres at det er behov for deltidsstilling. Dette må drøftes med tillitsvalgte og skal følges opp i partssammensatt utvalg (ADMU). Dette skal Sortland kommune følges opp. Organisering av arbeidslivet, slik at alle er sikret et anstendig arbeidsliv er viktig. Tillitsreform, trepartssamarbeid og anerkjennelse av det organiserte arbeidslivet er viktige områder som må ivaretas og vil bidra til gode rekrutteringsfortrinn.

Sortland Arbeiderparti vil prioritere at Sortland kommune har lærlinger innenfor for flere fag, for å sikre rekruttering i flere yrkesfag. I voksen alder er livslang læring ofte knyttet til arbeidslivet, med daglig arbeid som en viktig læringsarena. Voksne lærlinger er viktig, og det må fortsatt legges til rette for at voksne får mulighet til å kombinere arbeid med å ta fagutdanning. Vi vil jobbe for at desentraliserte utdanningstilbud opprettholdes. Vi vil også jobbe for at kvalifiserte søkere fra vår region i større grad skal sikres studieplass. 

Det skal skapes mulighet til å ta videreutdanning og styrke sin kompetanse slik at kommunen kan gi kunnskapsbasert og gode tjenester til kommunens innbyggere.

Kommunen som stor offentlig innkjøper har et stort ansvar å sørge for at innkjøpene gjøres i henhold til allerede vedtatte seriøsitetskrav. Det skal stilles krav om lærlinger og fagarbeidere og at bedrifter har tariffavtaler. Det skal også stilles krav om maksimalt to underleverandører i kontraktskjeder.

Sortland Arbeiderparti vil: - styrke trepartssamarbeidet - følge opp arbeidet med retten til heltidsstillinger - gi voksne muligheten til fagopplæring kombinert med arbeid - følge opp vedtatte seriøsitetskrav i forbindelse med anbudsinnhenting - arbeide for desentralisert utdanningstilbud i regionen

Raust og inkluderende lokalsamfunn

Sortland Arbeiderparti mener at det frivillige organisasjonslivet og innbyggerengasjement er viktig for å skape gode lokalsamfunn. Hvis kommunen kan bidra til å utvikle og støtte det frivillige arbeidet, gir dette økt trivsel, inkludering og samhold.

Sortland Arbeiderparti vil satse på samhandling med og mellom idrettslag, kulturorganisasjoner, bygdelag, velforeninger og andre innbyggerinitiativ. Sammen skal vi skape en god by, og gode bygder.

Kulturfabrikken KF er Sortlands storstue og er en viktig formidler og utvikler av kunst, kultur, idrett og fritidsaktiviteter. Sortland Arbeiderparti mener det er en svært viktig møteplass, der alle kan finne seg til rette på en eller annen måte. Den fine kombinasjon med kafe, kino, bibliotek, kulturskole og kulturelle opplevelser samlet i et bygg har vist seg å være veldig bra. Sortland Arbeiderparti mener at målsettingen til Kulturfabrikken -grenseløse møtesteder for aktivitet, kreativ utvikling og opplevelser i lag er svært viktig for lokalsamfunnet. 

Kulturen bidrar til å skape både levende lokalsamfunn og et godt liv for den enkelte. Kulturpolitikk skal være åpen, inkluderende og mangfoldig.  Det er viktig å legge til rette for godt samspill mellom den profesjonelle og den frivillige kulturen.

Idrett skaper engasjement og begeistring og gir økt livskvalitet, trivsel og gode oppvekstsvilkår i bygd og by. Breddeidretten er også en viktig bidragsyter for bedre integrering, folkehelse, sosial utjevning og likestilling. Idrett byr på opplevelser som binder oss tettere sammen.

Vi skal ha trygge nærmiljø som legger til rette for lek, aktivitet og møteplasser hvor barn får være barn og alle har råd til å delta. Vi skal ha økt fokus på de barna som lever i familier med lav inntekt. Dette gjelder spesielt fritidstiltak. Sortland skal ha gode tilbud til ungdom både innenfor kultur, idrett og andre fritidstilbud, og det vil være vårt ansvar å støtte opp om dette.

Det er kjent at Sortland har for liten hallkapasitet. Vi vet at mange barn og unge ikke får delta på organisert eller uorganiserte aktiviteter fordi det ikke er ledig halltimer. Det har over lang tid vært planlagt bygging av ny idrettshall, og dette arbeidet må igangsettes så snart som mulig.

Kulturfabrikken har en viktig rolle for å samordne og legge til rette for både idrett og kultur i samarbeid med lag og foreninger.

Frivilligheten Frivillig innsats gjør samfunnet vårt rikere og fellesskapet sterkere. Frivilligheten fyller en rolle verken markedet eller det offentlige kan fylle i forbindelse med omsorg, friluftsliv, integrering, folkehelse, kultur og idrett. Frivillige organisasjoner bidrar til læring og inkludering og gir folk i alle aldre mulighet til å møtes, engasjere seg og tilhøre et fellesskap. Frivillig deltakelse motvirker ensomhet og fremmer folkehelse.

Sortland Arbeiderparti vil:

  • sørge for oppstart bygging av ny idrettshall
  • nært samarbeid med lag og foreninger gjennom Kulturfabrikken
  • fortsatt ha gratis halleie for barn og unge
  • forutsigbarhet for tilskudd til bygdehusene
  • bidra til fritidstilbud i bygdene i samarbeid med bygdelag
  • gi tilbud som blant annet ungdomsklubb, også i bygdene der det er aktuelt
  • sommeråpent og lørdagsåpent basseng

Boligpolitikk

Sortland Arbeiderparti vil gjøre Sortland til et inkluderende innovativt, bærekraftig og attraktivt bo- og arbeidssted. Boligpolitikken vil være en viktig del av dette arbeidet.

Mangel på tilgjengelige boliger kan være negativt for bosetting i kommunen.  SSB’s framskriving av folketall viser en sterk vekst i gruppa over 67 år, nedgang i den yngste aldersgruppa, mens antallet 30-50 år er nærmest stabilt. For å kunne snu denne trenden må vi legge til rette for at det skal være mulig å flytte til kommunen, og relativt enkelt kunne skaffe bolig. Sortland Arbeiderparti vil følge opp vedtatte boligplan for å utvikle kommunale boligområder, og kommunen skal bidra mer for å gjennomføre dette. Det skal være et økt samarbeid både med Husbanken og Sortland Boligstiftelse for å kunne nå de boligpolitiske målene.

Sortland Arbeiderparti vil:

  • følge opp vedtatt boligpolitisk plan
  • etablere nye boligområder i gangavstand til skole og nærhet til barnehage
  • følge opp og ha et nært samarbeid med Husbanken og Sortland Boligstiftelse
  • arbeide aktivt for tilrettelegging av boliger for personer med rus- og psykiatriutfordringer
  • at kommunen skal bidra mer for å utvikle boligområder både sentralt og i bygdene
  • jobbe for videreføring av leie til eie

Næring og infrastruktur

Sortland kommune har en viktig rolle med å tilrettelegge for en positiv næringsutvikling. Forutsigbarhet i samferdselsprosjekter, areal- og byplan er viktige planer for næringsutvikling. Vi har som grunnholdning at vi skal legge til rette for vekst, utvikling og arbeidsplasser ved å sikre stabile rammebetingelser.

Et godt samarbeid med næringslivet er en viktig faktor for å lykkes. Kommunen må være offensiv og legge til rette for at virksomheter som vil etablere seg, kan tilbys attraktive næringsareal. Plan- og byggesaksavdeling må være godt bemannet for å sikre effektiv saksbehandling, for å kunne være en attraktiv næringskommune.  

Regjeringen har i Hurdalserklæringen sagt at de satser på utbygging av bredband i hele landet. Det er viktig at Sortland kommune følger opp og søker på mulige tilskuddsmidler for å realisere bredband i hele kommunen.

Landbruk Samfunnsoppdraget til jordbruket er å sikre Norges befolkning nok og trygg mat produsert på norske naturressurser, og slik bidra til arbeid, god ernæring og helse. Sortland Arbeiderparti vil fortsatt satse på et produktivt jordbruk, og vi vil ha et landbruk som er bærekraftig. Vi skal fortsatt bidra til en god forvaltning av jordbruksarealer slik at vi kan sikre eksisterende drift av og eventuell ny drift.

Skogbruk Skogbruk og produksjon av produkt basert på trevirke er aktuelt også i Vesterålen. En ansvarlig og langsiktig forvalting er en forutsetning for å produsere skog med kvalitetstømmer, og slik bidra til framtidig verdiskaping og karbonbinding. En politikk for skogindustrien er god næringspolitikk, god distriktspolitikk og god klimapolitikk.

Fiskeri og havbruk

Fiskerinæringen er av stor betydning for norsk økonomi, for verdiskaping, bosetting og arbeidsplasser langs hele kysten. Fisken tilhører det norske folket i fellesskap, og vi må sikre nasjonal råderett og kontroll over fiskeressursene og forvalte disse til det beste for dagens og fremtidige generasjoner. For Sortland Arbeiderparti står det sentralt å ivareta de distriktspolitiske målsettingene i fiskerilovgivningen om arbeidsplasser og bosettingen i kystsamfunn.

Fiskeri og sjømatnæringen er bærebjelken i store deler av kyst-Norge og den fremste forutsetningen for bosetting her. Sortland Arbeiderparti vil fortsette arbeidet med å være en god tilrettelegger for de lokalt eide selskapene, slik at de kan videreutvikles og skape flere helårs arbeidsplasser både på land og til sjøs.   

Reindriftsnæringen

Reindrift er samisk urfolksnæring. Den overordnende målsettingen for Arbeiderpartiets reindriftspolitiske arbeid er å bidra til å videreføre reindriften som en bærekraftig samisk næring, og å ivareta reindriftens kultur, språk, sedvaner og nedarvede rettigheter som viktige faktorer innen forvaltning og lovgivning. De tradisjonelle samiske næringene trenger gode og stabile rammevilkår. Samtidig må vi legge til rette for utvikling også innen annen næringsvirksomhet.

 Reiseliv

Reiseliv er Norges tredje største næring og kjennetegnes av at tilbudene utvikles lokalt til nytte og glede for både lokalbefolkning og turister. Reiselivsnæringen i Vesterålen har et stort potensial i Vesterålens vakre og spennende natur.

Vesterålens vedtatte reiselivsstrategi innebærer at bærekraft skal være et premiss for den fremtidige utviklingen av reisemålet Vesterålen. Det er også en vedtatt strategi at innen 2025 skal Vesterålen etablere seg som Nordens mest attraktive helårige reisemål for naturopplevelser med vandring, nordlig dyreliv og møter med en livskraftig nordlig kystbosetting som signaturprodukter.

Sortland Arbeiderparti vil:

  • sørge for revisjon av byplan
  • fortsette arbeidet med bredband i hele kommunen
  • legge til rette for næringsarealer
  • legge til rette for matproduksjon

Samferdsel 

Sortland kommune har fortsatt et stort etterslep på vedlikehold av kommunale veier. Det er viktig at kommunale veier har en akseptabel standard som ikke er til hinder for framkommelighet og til fare for alle trafikanter. Vi har en nylig godkjent trafikksikkerhetsplan, og Sortland er anerkjent som Trafikksikker kommune. Det er vesentlig at trafikksikkerhetsplan følges opp i form av bevilgninger for gjennomføring av viktige trafikksikkerhetstiltak. Gang- og sykkelveger er bra utbygd i Sortland, men fortsatt gjenstår noen viktige områder. Vedtatt gang- sykkelveg i Sigerfjord må prioriteres gjennomført. Det er også viktig å få ferdigstilt reguleringsplan for gang/sykkelveg på Holmstad.

Sortland Arbeiderparti vil:

  • sette av årlig sum til veivedlikehold
  • sørge for å få gjennomført gang/sykkelveg Sigerfjord (kommunal veg)
  • følge opp tiltak i trafikksikkerhetsplan
  • arbeide for realisering av veiutløsning mot sør fra Vestmarka boligområde

Det er vesentlig at Sortland kommune ved politisk ledelse deltar i alle prosessene rundt Regional Transportplan (RTP) og Nasjonal Transportplan (NTP). Veipakke Vesterålen er et prosjekt som eies av Vesterålen interkommunale politiske råd og Vesterålen næringslivssamarbeid for flere veistrekninger i Vesterålen (fylkesveier og riksveier). Den gir en oversikt over de investeringsbehovene som er i Vesterålen. Det er viktig å videre følge opp RV85 fortau Sortland bru og RV85 gang/sykkelvei Sigerfjord-Strand.

Sortland Arbeiderparti vil: 

  • følge opp det videre arbeidet med Veipakke Vesterålen
  • arbeide for oppgradering fylkesvei 82 (FV82) Sortland-Andøy
  • arbeide for bevilgning gang/sykkelveg Holmstad
  • jobbe for å bedre kollektivtilbudet
  • fortsette arbeidet for fortau på Sortland bru
  • fortsette arbeidet for gang/sykkelvei Sigerfjord-Strand
  • jobbe for gode rutetilbud på Stokmarknes/Skagen Lufthavn
  • følge opp utbygging av Hålogalandsveien
  • arbeide for stabilt flybusstilbud både til Skagen og Evenes flyplasser

Vann- og avløp Vann- og avløp er en viktig del av vår infrastruktur. Det er stort behov for å redusere antall urensede kommunale utslipp særlig i Sortland sentrum.

Hovedplan vann skal også gjennomføres i 2023, og er en viktig plan både for å ivareta beredskap og sikkerhet for leveranse av vann.

Sortland Havn

Sortland Havn er et viktig transportknutepunkt i Vesterålen. Det har de siste årene vært en økende godsmengde samtidig som aktiviteten i fiskerinæringen har økt. Det er mye fisk som transporteres til Sortland Havn og fraktes videre med båt derfra. Det er i hovedsak containertransport. Sortland Havn har derfor behov for større arealer. Ei ny havn er også viktig for å tilpasse seg det grønne skiftet. Ny havn vil gi muligheter for elektrifisering og økte muligheter for å flytte gods fra vei til sjø.

Vi er kjent med at Kystvakten har behov for større kaiplass, når de nye kystvaktskipene ankommer allerede i 2023.  Det er helt nødvendig at Sortland Havn tilpasser seg det behovet. Det har vist seg å være en svært krevende oppgave å finne nye lokasjon for ny havn, men det er svært nødvendig at dette løses så raskt som mulig. Det er viktig å presisere at Hurtigruten og cruisetrafikk fortsatt skal legge til kai ved nåværende havneterminal/kai.

Sortland Arbeiderparti vil:

  • arbeide for ny lokalisering av Sortland Havn for å imøtekomme økt behov
  • at ny havn skal bidra til det grønne skriftet ved å være mer elektrifisert, tilby landstrøm og sørge for at mer gods flyttes fra vei til sjø

Kystvakta ligger strategisk best på Sortland

Den strategiske lokaliseringen av Kystvaktbasen på Sortland er viktig i forhold til sitt oppdrag og i et nordområdeperspektiv. Kystvakta utfører i sitt daglige virke, som politi, tollkontroll, grensekontroll, redning til sjøs, kontroll av ulovlig fiske er svært avgjørende for å forvalte nordområdene på en trygg og god måte.

Kystvaktas rolle i forvaltning av nordområdene har stor tillit både når det gjelder suverenitetshevdelse og som viktig aktør ved alvorlige hendelser.  Det er viktig å sørge for at Kystvakta i framtida skal lokaliseres til Sortland.

Sortland Arbeiderparti vil:

  • følge politisk opp framtidig langtidsplan for forsvaret
  • sørge for at det er god og tett dialog mellom Sortland kommune, Sortland Havn og Kystvakta om deres framtidige behov.

Lokalisering av statlig forvaltning Sortland Arbeiderparti vil kjempe for at lokal statlig forvaltning fortsatt skal ha tilstedeværelse på Sortland. Både Skatteetaten, Mattilsynet og Fiskeridirektoratet er etablert på Sortland. Dette er viktige statlige institusjoner som har stor betydning for næringslivet og befolkning. Sortland Arbeiderparti mener det er viktig med ytterligere etablering av statlige arbeidsplasser i Sortland.